maandag 1 november 2010

Daltontaak 1, Periode 1. Curaçao Reisverslag

Toeristische 'trekpleisters' Curaçao


Op Curaçao zijn vele toeristisch 'trekpleisters' te vinden, hieronder de bijzonderste, meest bezochte of opvallenste 'trekpleisters' van Curaçao.

-Stranden -Mambo Beach
De stranden op Curaçao zijn over het algemeen witte (bounty) stranden met kristal helder water. Mambo Beach is een erg toeristisch strand met een erg goede beachbar. Dit is een strand voor mensen die graag een toeristische vakantie tegemoet gaan. Hierbij is ook een hotel gelegen genaamd Lions Dive.
Als u meer houdt van een natuurlijker strand waar ook de lokale bevolking komt, gaat u dan naar Cas Abou, Porto Marie of Knip.


-Curaçao Sea Aquarium
Curaçao Sea Aquarium is het nationale aquarium van Curaçao. Hier zijn de vissen uit de Caribische Zee te zien. Ook kan men hier zwemmen, duiken of snorkelen met dolfijnen of zeehonden.

-Willemstad
De hoofdstad van Curaçao. Deze is onderverdeelt in 2 gedeeltes, Punda (de punt) en Otrobanda (de andere kant). Hier vindt men verschillende voorzieningen (kledingwinkels, bakkerijen en supermarkten).


-Rif fort
Rif Fort ligt in Willemstad. Dit is een heel erg duur hotel dat bekent staat om zijn mooie zwembaden. De zwembaden zijn gevuld met zand en zoutwater uit de Caribische Zee, ook zijn er enkele tropische vissen in de baden gedaan waardoor het lijkt net alsof je in de zee zwemt.


-Renaissance Mall
De
Renaissance Mall ligt om de hoek bij Rif Fort te Willemstad.
Dit is een straat waarin je dure en exclusieve merken vindt (te vergelijken met de PC Hooftstraat).


-Duiklocaties/Riffen
Op Curaçao zijn vele duiklocaties, rondom Curaçao liggen redelijk grote riffen. De Nederlandse Antillen staan op nummer 5 van de mooiste duiklocaties ter wereld. Veel toeristen komen dan ook naar Curaçao om te duiken. Aan de noordkant van het eiland is de zee erg ruw, hier gaan veel ervaren duikers de zee in om de mooiste vissen te zien. Dit is ook het gedeelte van Curaçao waar haaien voorkomen. 
Aan de zuidkant van het eiland zijn de mooie stranden waar vooral door ‘hobbyduikers’ gedoken wordt. Bij deze stranden kan je ook altijd een proefduik maken.


-Surf- en zeillocaties
Op het Spaanse Water (een binnenwater ten westen van Willemstad) waait altijd veel wind en is er ook de mogelijkheid om te zeilen of surfen. Op zee wordt er vooral met catamarans gezeild. Het is niet mogelijk om te zeilen of surfen op zee omdat hier het water te ruw is.


-Christoffelpark -Christoffelberg
De Christoffelberg staat in het Christoffelpark. De Christoffelberg is 375 meter hoog en is te beklimmen. Het Christoffelpark is een 'wildlife park', waarin verschillende mooie dieren te zien zijn.


-Shete Boka
Er zijn verschillende Boka’s,een inham in de rotsen of grot, waar het ruwe zeewater naar binnen ‘klotst’. Hierdoor krijg je heel erg grote uiteenspattingen van het water. Dit is een erg mooi gedeelte van Curaçao, gelegen aan de ruwe noordkant van het eiland.


-Zoutpannen met flamingo’s te Jan Kok
Dit zijn akkers die onderwater gezet zijn met zeewater. In dit water zitten vele garnalen waardoor hier vele flamingo’s op af komen. Er zijn iedere dag allemaal rondtochten over dit landgoed. De zoutpannen van Curaçao liggen op het landgoed van Jan Kok. Op dit landgoed zijn verder nog een aantal stranden te vinden waaronder Porto Marie.


-Curaçao Maritime Museum
In Willemstad zijn verschillende musea te vinden. Dit museum sprak mij het meeste aan, het Maritime Museum van Curaçao. In dit museum heb je verschillende afdelingen met ieder zijn eigen tijdperk. De ‘slavenhandelafdeling’ is de meest bezochte en mooist complete van allen. Hier kom je veel te weten over de relatie tussen Nederland en Curaçao maar ook krijg je slavenboten en verhalen van slaven en hun ervaringen te horen.
Nadat je lekker door het museum gespeurd hebt, krijg je met een oude marineboot een rondvaart langs oude en splinternieuwe marineboten. Zo krijg je een goede indruk van wat het leven van een marinier inhoud.


-Grotten van Hato
De Grotten van Hato zijn gelegen vlak bij de luchthaven, Hato International Airport. Deze grotten zijn niet erg groot. Het ‘complex’ bestaat uit een enorme hal met een ingang en uitgang. Er zijn ook nog andere gedeeltes waar je in kan, maar deze zijn te gevaarlijk om in te gaan. Hier komen dan ook alleen maar professionals.
In de Grotten van Hato woonden/leefden ontsnapte slaven die ergens onderdak zochten. Zo leefden ze overdag in de grotten en gingen ze ‘s nachts opzoek naar eten.

-Ostrischfarm
Op de Ostrischfarm kan je kennis maken met de struisvogel. Er is een toer georganiseerd waar je langs de verschillende weilanden met struisvogels. Tijdens deze rit krijg je leuke weetjes te horen over de struisvogel en is er de mogelijkheid de struisvogels te voederen. Ook kan men op een struisvogel ei gaan staan, dat meer dan 150 kg kan dragen.

-Blue Bay Golf & Beach Resort 
Als je ervan houdt om tijdens je vakantie op een mooi en luxe resort te zitten, ga je naar Blue Bay Golf & Beach Resort. Er zijn sportvelden, een mooi golfparcours en een geweldig strand. Op dit strand zit een beachbar met heerlijke drankjes, snacks, lunches en diners. 
                                                                                                             -Carnaval
Het Carnaval op Curaçao is te vergelijken met dat van Brazilië. Een drukte van vanjewelste over het hele eiland. Iedereen is vrolijk en kleed zich erg mooi. Dit is zeker de moeite waart om te zien!


Door Pepijn Keppel
Klas 3A2




Curaçao: Regionale ongelijkheid

Curaçao is een tropisch eiland, gelegen in het zuiden van de Caribische Zee. Het vormt samen met Bonaire en Aruba de Benedenwindse Eilanden, ook wel de ABC-eilanden genoemd. Curaçao is van deze drie eilanden het grootst. Het eiland had volgens de laatste telling (2009) ruim 142.000 inwoners. Die allen van een verschillende afkomst zijn. De meerderheid is Creool. Dit zijn mensen van gemengde Afrikaanse en Europese afkomst die als de oorspronkelijke bewoners worden gezien. De rest van de bevolking is afkomstig uit Nederland, China, Libië, Portugal, Suriname, Venezuela, Engeland, Haïti, Colombia en de Dominicaanse Republiek. Volgens de laatste telling (2006) zijn er totaal 102 verschillende nationaliteiten op het eiland.
Curaçao bestaat uit het eiland Curaçao en het eiland Klein Curaçao, dat 10 km van de oostkust ligt. Het hoogste punt van het eiland is de Christoffelberg (375 m hoog). Curaçao bestaat uit koraalkalk en vulkanisch gesteente.
Curaçao telt zes natuurlijke havens, ontstaan doordat de zee de koraalkalk heeft uitgeholt. De haven van Willemstad is hier een voorbeeld van (ook wel het Schottegat genoemd). Het Schottegat is de grootste natuurlijke haven ter wereld. Aan weerzijden van het Schottegat ligt Willemstad. Deze twee kanten hebben de naam Punda (de punt) en Otrobanda (de andere kant). Punda en Otrabanda worden verbonden door de 'pondjesbrug' (Koningin Emmabrug).
De hoofdstad van Curaçao is dus Willemstad. Willemstad is in de loop der jaren aan andere kleinere dorpjes vast gegroeid, dit is een redelijk groot verstedelijkt gebied. De stad beslaat zo ongeveer een vierde van het hele eiland.
Curaçao heeft een uitstekende infrastructuur, die ver boven dat van de regio uitsteekt. Het eiland leeft thans deels van de handel, waaronder offshorehandel en de Vrije Zone, olieraffinage en toerisme. Ook werkzaamheden op en rondom de haven zijn van groots belang. Denk hierbij aan scheepsreparatie en containeropslag.
Het BNP per hoofd bedraagt US$ 20.500 (volgens richtlijn 2008). Hiermee is Curaçao een van de welvarende landen van het Caribisch Gebied.
Curaçao heeft een Luchthaven, Hato Airport. Met een auto kom je overal op het eiland. Zoals bovenstaand, de infrastructuur is uitstekend.

Door Pepijn Keppel
Klas 3A2




Informatie over Curaçao


Bevolkinggroepen

Curaçao heeft ongeveer 140.000 inwoners en onder die mensen zijn heel veel verschillende bevolkingsgroepen. De meerderheid is Creool. Dit zijn mensen van gemengde Afrikaanse en Europese afkomst die als de oorspronkelijke bevolking word beschouwd. Daarnaast is de minderheid andere bevolkingsgroepen zoals van Europese Nederlanders, Chinezen, Libanezen, Portugezen, Surinamers, Venezolanen, Brits-West-Indiërs, Dominicanen, Haïtianen en Colombianen. Er woonden 102 verschillende nationaliteiten op het eiland in 2006.

Taal
Nederlands was lange tijd de enige officiële taal, maar sinds 2007 zijn Papiaments en Nederlands gezamenlijk officiële talen. Papiaments is ook moedertaal voor de meeste inheemse Curaçaoënaars. Naast deze talen spreekt men ook Spaans en Engels. Verreweg de meeste Curaçaoënaars beheersen alle hiervoor genoemde talen in meerdere of mindere mate, maar er zijn ook buitenlanders die andere talen spreken als Frans, Arabisch, Haïtiaans, Portugees en in mindere mate Chinees. Volgens de volkstelling van 2001 spreekt op Curaçao 81% Papiaments als officiële taal, 8% spreekt thuis Nederlands, 6% Spaans, 3% Engels en 2% een andere taal.

Klimaat
Het klimaat van Curaçao is semi-aride; de gemiddelde regenval bedraagt jaarlijks 553 mm. De meeste regen valt tussen oktober en januari, het regenseizoen. De temperaturen zijn relatief constant met kleine verschillen door het hele jaar heen. De passaatwinden brengen overdag verkoeling en dezelfde passaatwinden brengen 's nachts warmte. De jaargemiddelde temperatuur is overdag 31.2 °C en 's nachts 25.6 °C. De koudste maand is januari met een gemiddelde temperatuur van 26,5 °C en de warmste maand is september met een gemiddelde temperatuur van 28,9 °C. De hoogste temperatuur ooit gemeten was 38,3 °C en de laagste ooit was 20,3 °C. Het orkaanseizoen loopt van juni t/m november. Het eiland wordt nauwelijks aangedaan door tropische stormen of orkanen. De laatste tropische stormen/orkanen die dicht bij het eiland langs kwamen waren o.a Joan in 1988, Cesar in 1996, Felix in 2007 en Omar in 2008. Maar zoals iedereen weet is er op maandag 1 november 2010 de storm/orkaan Tomas langs gekomen. Wat voor enorm veel regenval en erg harde windstoten zorgde. Voor alsnog zorgde deze storm/orkaan voor 2 slachtoffers.

Landschap
Het landschap van Curacao lijkt op het eerste gezicht misschien wat saai, gedomineerd als het wordt door cactussen en prikkel struiken (wabi’s). Toch is het diverser dan je denkt!


Zuidelijke stranden
Langs de hele zuidkant vind je meer dan 35 prachtige baaien met heel diverse stranden. Van fijn, wit zand tot donkere steentjes, van toeristen 'trekpleisters' met allerlei watersport- en cateringfaciliteiten tot uitgestorven privéstrandjes. De enige overeenkomst is dat ze allemaal aan de glasheldere azuurblauwe Caribische Zee liggen.

Noordelijke rotskust & natuurpark

De noordkant van het eiland is weer heel anders. Hier spatten de golven met kracht tegen de ruige rotskust op met soms metershoge water opspattingen. Geen zwemwater, maar wel indrukwekkend en mooi om naar te kijken. In National Park Shete Boka zijn verschillende uitzichtpunten gemaakt zodat je dichtbij de mooiste plekjes kunt komen.

Grotten & woestijn

De Hato vlakte, ook aan de noordkant gelegen, begint net naast het vliegveld en loopt tot halverwege westpunt, is een soort rode woestijn achtige vlakte. Vroeger liep over deze vlakte de weg naar westpunt, maar de weg is al een tijd niet echt meer in gebruik. Tegenwoordig kun je er na een regenbui niet meer rijden zonder goede 4x4 wagen. In dit gebied kun je je echt alleen op het eiland wanen en helemaal tot rust komen. Het geluid van de golven van de noordkant op de achtergrond, een eenzame witstaartbuizerd in de lucht en een iguana aan je voeten...
Er zijn een aantal interessante grotten te vinden, die nog gebruikt zijn door de eerste bewoners van het eiland, de Arawak Indianen.

Zwemmen & surfen aan de noordkant

Ga je vanaf het vliegveld naar het Oosten, dan kom je uiteindelijk bij Playa Kanoa, het enige strand aan de noordkant waar je veilig het water in kunt.
Door een dam wordt een klein stukje van de baai afgeschermd tegen de golven zodat je er kunt zwemmen. Buiten de dam leven wavesurfers zich vaak uit op de aanrollende golven.

Verlaten 'mundi' bij Koraal Tabak & Sint Joris

Iets verder ten noordoosten van Willemstad liggen de gebieden Koraal Tabak en Sint Joris. Deze vrijwel onbewoonde gebieden zijn een paradijs voor mountainbikers en hikers.
In de volksmond bevindt je je hier in de 'knuku' of 'mundi', tussen het struikgewas van wabi’s en cactussen. Ook hier zitten een paar mooie grotten en kun je op bepaalde plekken naar boven klauteren voor een prachtig uitzicht over de St. Jorisbaai.
Sint Joris ligt rondom een grote baai die uitmondt in zee. Hier kun je je regelmatig vergapen aan de kunsten die kitesurfers uithalen op het water. Een eilandje vlak voor de kust is de slaapkamer van de zee arend. Kom je aan het eind van de middag, dan zie je ze in grote getalen rondcirkelen door de lucht, om even later neer te strijken in het groen.

Een wereld onder water

Naast de natuur boven water heeft Curacao ook een prachtig landschap onder water. Curacao heeft duikstekken voor duikers van alle niveaus en het is een ideaal eiland om te leren duiken. Het water is helder, het koraal kleurrijk en er zitten zoveel verschillende vissen dat je zelfs na jaren nog niet uitgekeken raakt!
Door Jurien Marceli


Kaart met routebeschrijving van de reis



A = Startpunt
Playa Kanoa
Playa Kanoa ligt aan de ruige noordkust van Curaçao en is vooral bekend bij de golfsurfers, hier gaan dan ook veel mensen naartoe om daar te surfen.
Caracasbaai
Het strand wordt hier gevormd door grof zand en kiezels en is populair onder snorkelaars en duikers omdat het onderdeel is van het onderwaterpark. Ook de plaatselijke bewoners van het eiland komen er graag. Er zijn verschillende kleine restaurants, het water is er doorgaans rustig en er geldt geen toegangsprijs. De nabijgelegen Baya Beach Club is niet gratis toegankelijk.
Saliña
Saliña is een woonwijk ten zuidoosten van Willemstad. Hier bevinden zich vele winkels, restaurants, cafés, banken en een winkelcentrum. De hoofdweg gaat richting het oosten over in de Caracasbaaiweg die loopt dan door naar de Caracasbaai en de Jan Thielbaai, waar de 3 grootste resorts van het eiland gelegen zijn (Chogogo, Jan Thiel en Papagayo Beach Resort).


Punda
Punda is de oudste wijk van Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Oorspronkelijk heette de wijk De Punt, wat in het Papiaments vertaald werd als Punta, en later weer verbasterd werd tot Punda.
Punda ligt ten oosten van de Sint Annabaai, en vormt met het westelijk deel van de Sint Annabaai gelegen Otrobanda ('De Overkant') de historische binnenstad van Willemstad. De achttiende-eeuwse huizen op de Handelskade in Punda worden veelvuldig gefotografeerd.
Otrobanda
Otrobanda is een wijk in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. De naam komt uit het Papiaments en betekent letterlijk "de andere oever", een verwijzing naar het feit dat Otrobanda vanuit Punda ('De Punt') gezien aan de overkant van de Sint Annabaai ligt. Otrobanda vormt met Punda de historische binnenstad van Willemstad.
Vanaf 1707 is het gebied om de historische binnenstad bebouwd, dit werd gedaan omdat er in Punda geen ruimte meer was voor extra woonplaatsen. De architectuur is sterk beïnvloed door de Nederlandse cultuur. Otrobanda is sinds 1886 met het overige deel van Willemstad verbonden via een houten pontonbrug (Koningin Emmabrug) en sinds 1974 ook via de Koningin Julianabrug.



Christoffelpark
Het Christoffelpark, 2300 hectare groot, is het grootste natuurpark van Curaçao. Het park is in 1978 officieel opgericht en bestaat uit 3 voormalige plantages: Plantage Savonet, Plantage Zorgvlied en Plantage Zevenbergen. Bij dit park is ook het heuvellandschap Jeremi toegevoegd.
Er zijn verschillende zeldzame planten en dieren in het park te vinden, het is een echt 'wildlife park'.

Westpunt
Westpunt is een stad op de noordwestelijke punt van het eiland. In het jaar 1860 werd de stad gesticht door de toen net vrijgelaten slaven. Westpunt is na de hoofdplaats Willemstad de grootste stad op Curaçao. Er staan vakantiehuisjes van Europeanen en vooral veel Nederlanders, maar natuurlijk ook van de oorspronkelijke bewoners. In Westpunt zelf is geen supermarkt, de dichtstbijzijnde ligt op ongeveer 15 minuten rijden van Westpunt. Er is wel een toko aan de weg naar Westpunt, de hoofdweg uit Willemstad naar Westpunt.
Grote Knip - Playa Kenepa Grandi
Knip is zeer populair bij de lokale bevolking. Gelijk hebben ze! Zwemmen en zonnebaden in de mooiste omgeving van Curaçao. Voor de goed getrainde zwemmer is het rif bereikbaar vanaf het strand maar het is wel een flink eind zwemmen, dus opgepast! Veel dichter bij het strand kan heel mooi gesnorkeld worden bij de rotsen aan weerszijden van het strand.
Kleine Knip - Playa Kenepa
Ook zeer geliefd bij de Curaçaoënaars is Kleine Knip. Hier komt u met de hele familie voor een dag op het strand om te spelen, zwemmen en zelfs te barbecueën. Verwacht dus niet dat u het strand voor u zelf hebt gedurende het weekend!
Door Jurien Marceli




Logboek

Allereerst wil ik duidelijk maken dat de samenwerking erg goed was. We hadden over alles contact en overlegden daarmee dan ook veelvuldig.
De taakverdeling was als volgt:
  • een kaart met een routebeschrijving van de reis. Door Jurien Marceli
  • Informatie over de bevolkingsgroepen, talen, landschap, klimaten, economische informatie van de gebieden waar jullie doorheen reizen. Door Jurien Marceli
  • Geef de toeristische trekpleisters aan en een beschrijving ervan. Door Pepijn Keppel
  • Geef een beschrijving en een voorbeeld van een duidelijke vorm van regionale ongelijkheid die jullie onderweg kunnen tegenkomen ( zie als voorbeeld keuzemenu E op blz 77 van je lesboek ). Door Pepijn Keppel
  • Geef in de folder op het eind aan hoe jullie het werk verdeeld hebben en wie wat heeft gedaan. Door Pepijn Keppel

Verder zijn de lay-out (van de pagina) en de foto's door Pepijn Keppel gemaakt.

Wij hopen dat jullie iets met deze informatie kunnen en er iets van geleerd hebben.

Door Jurien Marceli en Pepijn Keppel



zaterdag 25 september 2010

Aardrijkskunde

Vanaf volgende week zal hier informatie en een verhaal worden bijgehouden over Curaçao, dit voor een daltontaak Aardrijkskunde.

Tot over een week!
Jurien Marceli en Pepijn Keppel